Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Dołącz do nas: Your language: PL | EN

Ozonowanie owoców

Producenci owoców borykają się z licznymi przeszkodami. Dochody z ich pracy uzależnione są od warunków pogodowych i sytuacji na rynku spożywczym. Do utraty plonów może się też przyczynić nieodpowiednia forma przechowywania produktów. Całe szczęście istnieją metody, które chronią owoce przed zepsuciem. Do tych najskuteczniejszych należy ozonowanie.

Właściwości ozonu, a przechowywanie owoców

Ozon znany jest ze swoich właściwości  dezynfekcyjnych. Wykorzystuje się je podczas uzdatniania wody i dezodoryzacji pomieszczeń. Dziś skupimy się jednak na ogrodnictwie. Niska temperatura, w której przechowywane są zwykle owoce nie chroni ich wystarczająco przed zepsuciem. Wybawieniem dla sadowników okazały się generatory ozonu, które w połączeniu z niską temperaturą skutecznie minimalizują straty. Naukowo udowodniono (=> zob. prezentację „Jakość owoców, a ozonowanie”), że owoce przechowywane w ozonowanych chłodniach są znacznie bardziej odporne na grzyby. Gaz niweluje skutki chorób przechowalniczych i hamuje powstawanie nowych. W generator ozonu warto zainwestować także wtedy, gdy do uprawy wykorzystywane są środki ochrony roślin. Ozon usuwa z powierzchni owoców wszelkie pozostałości po pestycydach. Metoda jest więc w 100% ekologiczna, co można uwzględnić podczas wyceny owoców.

Generatory ozonu w chłodniach

Cena montażu generatora ozonu w stosunku do korzyści, jakie wynikają z jego instalacji jest bardzo niska. Koszty utrzymania urządzenia również nie przerastają możliwości ogrodników. Generatory ozonu montowane są zarówno w chłodniach stacjonarnych, jak i samochodach służących do transportu owoców. Produkcję każdej instalacji ozonowej firmy Trioxygen poprzedza wykonanie projektu 3D urządzenia, dzięki czemu nasi Klienci otrzymują instalację dopasowaną do ich indywidualnych potrzeb. 

Ozonowanie owoców – zalety

Podsumujmy korzyści, jakie płyną z  instalacji generatora ozonu w chłodni:

- bezinwazyjne usunięcie śladów pestycydów z powierzchni owoców

- zmniejszenie ryzyka strat spowodowanych gniciem owoców

- ograniczenie rozwoju chorób

- metoda w 100% ekologiczna – na skutek procesu powstaje jedynie tlen

- zachowanie świeżości i walorów smakowych produktów

Zdjęcia instalacji ozonowych firmy Trioxygen można obejrzeć w zakładce „Instalacje”.

< Wróc na poprzednią stronę