Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Dołącz do nas: Your language: PL | EN

Dezynfekcja wody za pomocą ozonowania

Szeroki wachlarz możliwości wykorzystania ozonu sprawia, że gaz ten zyskuje coraz więcej zwolenników i znajduje zastosowanie w przedsiębiorstwach o różnych profilach. Tym razem przybliżymy kwestię zastosowania ozonu w procesie uzdatniania wody pitnej.

Ozonowanie to obecnie najskuteczniejszy i najbezpieczniejszy sposób dezynfekowania wody. Reakcja ozonu ze szkodliwymi substancjami zawartymi w wodzie sprawia, że są one natychmiast eliminowane. W jej wyniku pozbywamy się przebarwień, bakterii, wirusów, grzybów, pasożytów, a także substancji powodujących silny zapach i smak wody. Podobne działanie ma miejsce w przypadku substancji pochodzenia antropogenicznego takich jak hormony czy antybiotyki.

W przeciwieństwie do chloru, ozon jest w pełni bezpieczny dla organizmów żywych, a podczas jego zastosowania nie powstają żadne produkty uboczne. To właśnie ta zaleta w dużej mierze przyczyniła się do wzrostu jego popularności i pozwala na wykorzystanie go do dezynfekcji wody.

Ozonowanie wody stosuje się:

  • w basenach publicznych i prywatnych
  • do uzdatniania wody pitnej
  • do oczyszczania ścieków
  • w przemyśle m. in. spożywczym
  • do oczyszczania wód chłodniczych
  • przy produkcji napojów

Woda po ozonowaniu staje się krystalicznie czysta i pozbawiona bakterii, wirusów, pasożytów, grzybów i innych szkodliwych substancji. Brak produktów ubocznych sprawia, że jest ona bezpieczna dla ludzi i nadaje się do spożycia. 

< Wróc na poprzednią stronę