Ozonowanie świetnie sprawdza się jako metoda ochrony przed insektami i gryzoniami, a także do usuwania pleśni i grzybów. Z tego powodu wykorzystywane jest podczas przetwórstwa i przechowywania mięsa, ryb, owoców i warzyw.


Mięso

Ozonowanie wykorzystywane jest m. in. wtedy gdy mięso znajduje się w pomieszczeniach produkcyjnych. Produkty mięsne stają się wówczas odporne na zakażenia bakteryjne i wirusowe, ponieważ ozonowanie korzystnie wpływa na panujące tam warunki sanitarne. Właściwości te wykorzystywane są także w samochodach do przewozu mięsa, ponieważ eliminuje to możliwość jego zakażenia podczas transportu. Ozonowanie sprawdza się także w sklepach mięsnych przedłużając świeżość i trwałość mięsa.

Owoce i warzywa

Podobnie jak w przypadku mięsa, ozonowanie znajduje zastosowanie podczas przechowywania owoców i warzyw. Pozwala usunąć z nich resztki pestycydów i sprawia, że na dłużej zachowują świeżość.

Hodowla zwierząt

Ozonowanie wykorzystuje się także w miejscach w których odbywa się hodowla zwierząt – chlewniach, oborach i kurnikach. Zapobiega ono chorobom zakaźnym zwierząt i usuwa nieprzyjemne zapachy.  

Należy pamiętać o tym, że zabieg ozonowania powinien być zawsze wykonywany przez profesjonalistów. Tylko wtedy mamy gwarancje, że zostanie przeprowadzony prawidłowo i przyniesie pożądane rezultaty.

Wróć do listy aktualności

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. Przeczytaj całość.