Właściwości ozonu, a przechowywanie owoców
Ozon znany jest ze swoich właściwości dezynfekcyjnych. Wykorzystuje się je podczas uzdatniania wody i dezodoryzacji pomieszczeń. Dziś skupimy się jednak na ogrodnictwie. Niska temperatura, w której przechowywane są zwykle owoce nie chroni ich wystarczająco przed zepsuciem. Wybawieniem dla sadowników okazały się generatory ozonu, które w połączeniu z niską temperaturą skutecznie minimalizują straty. Naukowo udowodniono (=> zob. prezentację „Jakość owoców, a ozonowanie”), że owoce przechowywane w ozonowanych chłodniach są znacznie bardziej odporne na grzyby. Gaz niweluje skutki chorób przechowalniczych i hamuje powstawanie nowych. W generator ozonu warto zainwestować także wtedy, gdy do uprawy wykorzystywane są środki ochrony roślin. Ozon usuwa z powierzchni owoców wszelkie pozostałości po pestycydach. Metoda jest więc w 100% ekologiczna, co można uwzględnić podczas wyceny owoców.
Generatory ozonu w chłodniach
Cena montażu generatora ozonu w stosunku do korzyści, jakie wynikają z jego instalacji jest bardzo niska. Koszty utrzymania urządzenia również nie przerastają możliwości ogrodników. Generatory ozonu montowane są zarówno w chłodniach stacjonarnych, jak i samochodach służących do transportu owoców. Produkcję każdej instalacji ozonowej firmy Trioxygen poprzedza wykonanie projektu 3D urządzenia, dzięki czemu nasi Klienci otrzymują instalację dopasowaną do ich indywidualnych potrzeb.
Ozonowanie owoców – zalety
Podsumujmy korzyści, jakie płyną z instalacji generatora ozonu w chłodni:
- bezinwazyjne usunięcie śladów pestycydów z powierzchni owoców
- zmniejszenie ryzyka strat spowodowanych gniciem owoców
- ograniczenie rozwoju chorób
- metoda w 100% ekologiczna – na skutek procesu powstaje jedynie tlen
- zachowanie świeżości i walorów smakowych produktów
Zdjęcia instalacji ozonowych firmy Trioxygen można obejrzeć w zakładce „Instalacje”.