Ozonowanie to obecnie najskuteczniejszy i najbezpieczniejszy sposób dezynfekowania wody. Reakcja ozonu ze szkodliwymi substancjami zawartymi w wodzie sprawia, że są one natychmiast eliminowane. W jej wyniku pozbywamy się przebarwień, bakterii, wirusów, grzybów, pasożytów, a także substancji powodujących silny zapach i smak wody. Podobne działanie ma miejsce w przypadku substancji pochodzenia antropogenicznego takich jak hormony czy antybiotyki.
W przeciwieństwie do chloru, ozon jest w pełni bezpieczny dla organizmów żywych, a podczas jego zastosowania nie powstają żadne produkty uboczne. To właśnie ta zaleta w dużej mierze przyczyniła się do wzrostu jego popularności i pozwala na wykorzystanie go do dezynfekcji wody.
Ozonowanie wody stosuje się:
- w basenach publicznych i prywatnych
- do uzdatniania wody pitnej
- do oczyszczania ścieków
- w przemyśle m. in. spożywczym
- do oczyszczania wód chłodniczych
- przy produkcji napojów
Woda po ozonowaniu staje się krystalicznie czysta i pozbawiona bakterii, wirusów, pasożytów, grzybów i innych szkodliwych substancji. Brak produktów ubocznych sprawia, że jest ona bezpieczna dla ludzi i nadaje się do spożycia.